Awards

Jari Tolsa Trophy – ligans mest värdefulla spelare

Published

on

Position: Målvakt
Klubb: Örebro Hockey
Övriga kandidater: Max Lindholm (AIK), Erik Brännström (HV71)

Prisets bakgrund: Jari Tolsa var fantastiskt bra som junior och var en av Frölundas viktigaste spelare då de hade sin storhetstid i början av 2000-talet. År 2000 gjorde han 71 poäng i J20 SuperElit och bar sitt Frölunda till ett SM-guld. Säsongen därpå blev det ett nytt JSM-guld för Frölunda och Tolsa som återigen var lagets viktigaste spelare. Hans pris tilldelas därmed den spelare som anses varit mest värdefull för sitt lag i J20 SuperElit.

Örebro imponerande stort i grundserien och var länge med och slogs om seriesegern i SuperElit Södra. Laget gick därefter hela vägen till en SM-kvartsfinal för andra gången i klubbens historia. En stor anledningen till det var målvakten Jonathan Frykholm som både var lagets nyckelspelare under hela säsongen och södra grundseriens bästa målvakt med en räddningsprocent på över 94 procent.

Motivering från juryn: ”Frykholm visade framfötterna redan i fjol som rookie i SuperElit men fick inför årets säsongen chansen som förstamålvakt. Ett förtroende han tog vara på – med besked. Frykholm har visat upp en enorm stabilitet och självförtroende mellan stolparna och under säsongen inte bara varit Örebros starkaste pelare utan en målvakt hela ligan haft stor respekt för”.

Tidigare vinnare:
2011 – Fredric Weigel (Djurgårdens IF)
2012 – Victor Öhman (Linköping HC)
2013 – David Rundqvist (Färjestads BK)
2014 – Leon Bristedt (Linköping HC)
2015 – Kalle Jellvert (Örebro HK)
2016 – Ludvig Elvenes (Rögle BK)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Awards

Magnus Kahnberg Trophy – SM-slutspelets mest värdefulla spelare

Published

on

Isak Wallin

Position: Målvakt
Klubb: Modo Hockey
Övriga kandidater: Jonathan Dahlen (Timrå), Max Lindholm (AIK)

Prisets bakgrund: Magnus Kahnberg tog SM-guld med Frölunda år 2000 i J20 SuperElit och stod då för fina 11 poäng i SM-slutspelet. Kahnberg var dominant den säsongen, liksom under hela sin juniortid och har därmed fått ett pris döpt efter sig. Ett pris som tilldelas den spelare som under SM-slutspelet anses ha varit mest värdefull för sitt lag.

Modo Hockey skördade stora framgångar på juniorsidan under säsongen och fick ett fint kvitto på sin verksamhet när både J18- och J20-laget blev svenska mästare i Nyköping.
En som var strakt bidragande till det var målvakten Isak Wallin som under hela säsongen visat prov på pålitlighet och ett värdefullt lugn mellan stolparna i J20 SuperElit. Han var också den stora skillnaden för Modo J20 i SM-slutspelet när han både i semifinalen och finalen ledde laget till två straffsegrar och ett SM-guld.

Juryns motivering: ”Bra offensiv vinner matcher, bra defensiv vinner mästerskap. Så brukar ordspråket lyda och så var också fallet för Modo Hockey som gick hela vägen till att bli svenska mästare tack vare ett lysande försvar men framför allt en dominant Isak Wallin. Wallin stod för flertalet sanslösa räddningar samtidigt som han var säkerheten själv när det gällde som mest. Något som blev det som i slutändan ledde Modo till ett nytt SM-guld i J20 SuperElit”

Tidigare vinnare:
2011 – Henrik Lundberg (Frölunda HC)
2012 – Christopher Fish (Linköping HC)
2013 – Johan Johnsson (HV71)
2014 – Victor Romfors (HV71)
2015 – Albin Lundin (Djurgårdens IF)
2016 – Ludvig Elvenes (Rögle BK)

Continue Reading

Awards

Ulf Labraaten Trophy – ligans bästa tränare

Published

on

Cam Abbott

Position: Huvudtränare
Klubb: Växjö Lakers
Övriga kandidater: Viktor Stråhle (Malmö), Micke Sundell (Modo)

Prisets bakgrund: Ulf Labraaten var tränare för Frölundas J20 mellan 2000 och 2008. Under dessa  säsonger blev det hela 6 SM-guld samt 1 SM-silver. Det är minst sagt väldigt imponerande och därav har han välförtjänt fått ett pris döpt efter sig som varje år delas ut till den tränare som anses ha påverkat sitt lag på bästa sätt.

Växjö Lakers tog klivet upp i den högsta juniorserien inför säsongen 2011-2012 i samband med a-lagets avancemang upp till SHL. Till skillnad mot SHL-laget har Växjö J20 däremot haft svårt att etablera sig i SuperElit och har istället omringats av mörka rubriker och oroligheter som fått många att höja på ögonbrynen. Fram tills nu.

Inför årets säsong tog klubben in tidigare SHL-stjärnan Cam Abbott som ny huvudtränare och därefter har J20-laget gått från botten till toppen på bara en säsong – hela vägen till en SM-final – och skriviet historia fem gånger (!) under resans gång.

Juryns motivering: ”Ödmjukhet, noggranhet och framför allt pondus är det som beskriver Cam Abbott som tränare. Det är också fallet till varför 22 spelare under säsongen förvandlades från anonyma individer till stora vinnare och varför Växjö som föreningen gått från en mörk källare rakt in i rampljuset. Cam Abbott är en vinnare som fört sitt eget arv vidare på bästa möjliga sätt och är en given vinnare som årets tränare i SuperElit”.

Tidigare vinnare: 
2011 – Tony Zabel (Djurgården)
2012 – Anders Olsson (HV71)
2013 – Anders Olsson (HV71)
2014 – Thomas Fröberg (Färjestads BK)
2015 – Björn Liljander (Frölunda HC)
2016 – Patrik Klüft (Djurgårdens IF)

Continue Reading

Awards

Rickard Wallin Trophy – spelaren med bäst ledaregenskaper

Published

on

Glenn Gustafsson

Position: Forward
Klubb: Örebro Hockey
Övriga kandidater: Erik Brännström (HV71), Rickard Hugg (Leksand)

Prisets bakgrund: Rickard Wallin var länge lagkapten för ett av SHL:s anrikaste lag och var även duktig som juniorspelare. Han gjorde 50 poäng på 29 matcher första året med Färjestad i SuperElit innan han säsongen därpå var med och tog SM-guld. Varje lag är behov av spelare med fina ledaregenskaper och en kapten som ser till att laget drar åt samma håll. Rickard Wallin Trophy delas därmed ut till den spelare som anses visat upp bäst ledaregenskaper i J20 SuperElit.

Örebro J20 är inget lag som kännetecknats av stora stjärnnamn eller individualister utan har snarare varit ett kollektiv som jobbar som en enhet, vilket tog dem hela vägen till en SM-kvartsfinal. Spelaren som där sett till att alla drar åt samma håll är forwarden Glenn Gustafsson som också fått chansen att spela 39 SHL-matcher under säsongen.

Juryns motivering: ”Förutom en hel del poäng och fina offensiva prestationer är Glenn Gustafsson en spelare som alltid ger allt för laget och ser till att övriga gör samma sak. Gustafsson varit en nyckelpjäs för Örebro hela året, både på och utanför isen och därför en välförtjänt vinnare av Rickard Wallin Trophy”

Tidigare vinnare:
2011 – Tobias Jonsson (HV71)
2012 – Bobbo Petersson (Linköping HC)
2013 – Tommi Juntunen (Frölunda HC)
2014 – Robin Söderquist (Frölunda HC)
2015 – Hugo Reinhardt (Frölunda HC)
2016 – Pontus Jigemark (AIK)

Continue Reading

Mest Populära