Awards

Rickard Wallin Trophy – spelaren med bäst ledaregenskaper

Published

on

Glenn Gustafsson

Position: Forward
Klubb: Örebro Hockey
Övriga kandidater: Erik Brännström (HV71), Rickard Hugg (Leksand)

Prisets bakgrund: Rickard Wallin var länge lagkapten för ett av SHL:s anrikaste lag och var även duktig som juniorspelare. Han gjorde 50 poäng på 29 matcher första året med Färjestad i SuperElit innan han säsongen därpå var med och tog SM-guld. Varje lag är behov av spelare med fina ledaregenskaper och en kapten som ser till att laget drar åt samma håll. Rickard Wallin Trophy delas därmed ut till den spelare som anses visat upp bäst ledaregenskaper i J20 SuperElit.

Örebro J20 är inget lag som kännetecknats av stora stjärnnamn eller individualister utan har snarare varit ett kollektiv som jobbar som en enhet, vilket tog dem hela vägen till en SM-kvartsfinal. Spelaren som där sett till att alla drar åt samma håll är forwarden Glenn Gustafsson som också fått chansen att spela 39 SHL-matcher under säsongen.

Juryns motivering: ”Förutom en hel del poäng och fina offensiva prestationer är Glenn Gustafsson en spelare som alltid ger allt för laget och ser till att övriga gör samma sak. Gustafsson varit en nyckelpjäs för Örebro hela året, både på och utanför isen och därför en välförtjänt vinnare av Rickard Wallin Trophy”

Tidigare vinnare:
2011 – Tobias Jonsson (HV71)
2012 – Bobbo Petersson (Linköping HC)
2013 – Tommi Juntunen (Frölunda HC)
2014 – Robin Söderquist (Frölunda HC)
2015 – Hugo Reinhardt (Frölunda HC)
2016 – Pontus Jigemark (AIK)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Awards

Magnus Kahnberg Trophy – SM-slutspelets mest värdefulla spelare

Published

on

Isak Wallin

Position: Målvakt
Klubb: Modo Hockey
Övriga kandidater: Jonathan Dahlen (Timrå), Max Lindholm (AIK)

Prisets bakgrund: Magnus Kahnberg tog SM-guld med Frölunda år 2000 i J20 SuperElit och stod då för fina 11 poäng i SM-slutspelet. Kahnberg var dominant den säsongen, liksom under hela sin juniortid och har därmed fått ett pris döpt efter sig. Ett pris som tilldelas den spelare som under SM-slutspelet anses ha varit mest värdefull för sitt lag.

Modo Hockey skördade stora framgångar på juniorsidan under säsongen och fick ett fint kvitto på sin verksamhet när både J18- och J20-laget blev svenska mästare i Nyköping.
En som var strakt bidragande till det var målvakten Isak Wallin som under hela säsongen visat prov på pålitlighet och ett värdefullt lugn mellan stolparna i J20 SuperElit. Han var också den stora skillnaden för Modo J20 i SM-slutspelet när han både i semifinalen och finalen ledde laget till två straffsegrar och ett SM-guld.

Juryns motivering: ”Bra offensiv vinner matcher, bra defensiv vinner mästerskap. Så brukar ordspråket lyda och så var också fallet för Modo Hockey som gick hela vägen till att bli svenska mästare tack vare ett lysande försvar men framför allt en dominant Isak Wallin. Wallin stod för flertalet sanslösa räddningar samtidigt som han var säkerheten själv när det gällde som mest. Något som blev det som i slutändan ledde Modo till ett nytt SM-guld i J20 SuperElit”

Tidigare vinnare:
2011 – Henrik Lundberg (Frölunda HC)
2012 – Christopher Fish (Linköping HC)
2013 – Johan Johnsson (HV71)
2014 – Victor Romfors (HV71)
2015 – Albin Lundin (Djurgårdens IF)
2016 – Ludvig Elvenes (Rögle BK)

Continue Reading

Awards

Ulf Labraaten Trophy – ligans bästa tränare

Published

on

Cam Abbott

Position: Huvudtränare
Klubb: Växjö Lakers
Övriga kandidater: Viktor Stråhle (Malmö), Micke Sundell (Modo)

Prisets bakgrund: Ulf Labraaten var tränare för Frölundas J20 mellan 2000 och 2008. Under dessa  säsonger blev det hela 6 SM-guld samt 1 SM-silver. Det är minst sagt väldigt imponerande och därav har han välförtjänt fått ett pris döpt efter sig som varje år delas ut till den tränare som anses ha påverkat sitt lag på bästa sätt.

Växjö Lakers tog klivet upp i den högsta juniorserien inför säsongen 2011-2012 i samband med a-lagets avancemang upp till SHL. Till skillnad mot SHL-laget har Växjö J20 däremot haft svårt att etablera sig i SuperElit och har istället omringats av mörka rubriker och oroligheter som fått många att höja på ögonbrynen. Fram tills nu.

Inför årets säsong tog klubben in tidigare SHL-stjärnan Cam Abbott som ny huvudtränare och därefter har J20-laget gått från botten till toppen på bara en säsong – hela vägen till en SM-final – och skriviet historia fem gånger (!) under resans gång.

Juryns motivering: ”Ödmjukhet, noggranhet och framför allt pondus är det som beskriver Cam Abbott som tränare. Det är också fallet till varför 22 spelare under säsongen förvandlades från anonyma individer till stora vinnare och varför Växjö som föreningen gått från en mörk källare rakt in i rampljuset. Cam Abbott är en vinnare som fört sitt eget arv vidare på bästa möjliga sätt och är en given vinnare som årets tränare i SuperElit”.

Tidigare vinnare: 
2011 – Tony Zabel (Djurgården)
2012 – Anders Olsson (HV71)
2013 – Anders Olsson (HV71)
2014 – Thomas Fröberg (Färjestads BK)
2015 – Björn Liljander (Frölunda HC)
2016 – Patrik Klüft (Djurgårdens IF)

Continue Reading

Awards

Daniel & Henrik Sedin Trophy – ligans bästa nykomling

Published

on

Rasmus Dahlin

Position: Back
Klubb: Frölunda
Övriga kandidater: Adam Boqvist (Brynäs), Ludwig Wistén (Växjö)

Prisets bakgrund: Som 16-åringar dominerade bröderna Daniel och Henrik Sedin juniorhockeyn i Sverige innan man säsongen därpå klev upp i Elitserien. Tvillingarna var helt fenomenala under junioråldern och bevisligen så håller det i sig än. Priset till årets nykomling är därmed döpt efter deras imponerade insatser i J20 SuperElit.

Behöver han ens en introduktion? Som endast 16 år gammal har han redan samlat på sig fler rubriker än vad andra spelare hunnit med under en hel karriär. Dahlin har under säsongen hunnit med det mesta. Allt från SHL-succé till JVM-uttagningar samtidigt som han med jämna mellanrum fått speltid i klubens J20-lag och där varit lika dominant som förväntat med 22 poäng på 24 matcher.

Juryns motivering: ”Dahlin har främst applåderats för sin otroliga insatser i såväl Junior VM som SHL. Det som hamnat i skymundan är hans minst lika fina insatser i landets högsta juniorserie där han precis som alltid annars uppträtt med ett enormt lugn och en mognad få 16-åringar kan jämföra sig med. Det är lätt att glömma hans födelsedatum och faktumet att han har en lång väg kvar till toppen, men en sak är säker, Rasmus Dahlin har redan nu visat oss ett smakprov på vad som komma ska”. 

Tidigare vinnare:
2011 – Sebastian Collberg (Frölunda HC)
2012 – Gustav Possler (MODO Hockey)
2013 – Jakub Vrana (Linköping HC)
2014 – Fredrik Forsberg (Leksands IF)
2015 – Alexander Nylander (AIK)
2016 – Timothy Liljegren (Rögle BK)

Continue Reading

Mest Populära